CADANGAN PEMBUKAAN SEMPADAN NEGARA DAN MEMPERKASAKAN PENGUATKUASAAN PEMERIKSAAN KESIHATAN DI SEMPADAN NEGARA

Meskipun kes positif COVID-19 terus meningkat, dan ramai yang merasakan bahawa idea untuk membuka sempadan negara buat masa ini tidak wajar, PPPKAM berpendapat bahawa perkara ini harus dipertimbang dengan keperluan lain agar kesejahteraan rakyat dan negara akan terus pulih dan bertambah baik. Oleh kerana itu Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia (PPPKAM) merasakan cadangan pembukaan sempadan negara bermula 1 Mac 2022 adalah perlu untuk mengelakkan sektor-sektor utama lain terutamanya ekonomi kekal terkesan serta boleh bangkit dan pulih.

Ini adalah berdasarkan perkembangan semasa data epidemiologi yang menunjukkan kemampuan sistem kesihatan negara dalam menangani penularan wabak COVID-19 sebagaimana kenyataan media oleh YB Menteri Kesihatan Malaysia bertarikh 7 Februari 2022.

Jelas bahawa program vaksinasi dan pengambilan suntikan dos penggalak di Malaysia sedang berada di tahap yang memberangsangkan dengan seramai 78.8% penduduk Malaysia berumur 12 tahun dan ke atas telah menerima dos lengkap vaksin COVID-19 dan 52.8% penduduk Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas telah menerima dos penggalak vaksin COVID-19.

Berdasarkan data terkini, dos penggalak memberi perlindungan dan mereka yang menerima vaksin lengkap masih lagi pada asasnya mendapat perlindungan yang lebih baik terhadap gejala dan komplikasi teruk COVID-19. Data harian menunjukkan individu yang belum divaksin adalah 9 kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti dan 62 kali lebih berkemungkinan mengakibatkan kematian akibat COVID-19 berbanding individu yang telah lengkap vaksin atau telah mengambil dos penggalak.

Ini turut disokong dengan data yang menunjukkan kebanyakan kes juga merupakan kes yang tidak bergejala atau bergejala ringan, dalam kategori klinikal 1 dan 2 dan daripada
jumlah kes pada Minggu Epid 5, sebanyak 42,727 (99.2%) adalah kategori 1 & 2; dan hanya 335 (0.8%) adalah kategori 3 hingga 5.

Ketersediaan katil ICU juga pada tahap yang memuaskan dengan kadar penggunaan katil ICU adalah 14% dan tidak membebankan buat masa ini.

Namun begitu, PPPKAM turut berharap agar beberapa langkah penambahbaikan dalam memperkasakan penguatkuasaan pemeriksaan kesihatan di pintu-pintu masuk sempadan negara turut diteliti dengan lebih lanjut terutamanya:

  1. Memastikan kesiapsiagaan dan bilangan pegawai bertugas mencukupi bagi mempercepatkan proses pemeriksaan kesihatan dapat dilaksanakan dengan lebih pantas dan teratur.
  2. Sistem pengurusan sijil vaksinasi melalui MySejahtera perlu diperkasakan agar lebih pantas dan responsif bagi menampung pertambahan pelancong yang ingin mendapatkan maklumat dan penjelasan lanjut berkaitan sijil vaksinasi.

  3. Pelancong mempunyai akses kepada informasi SOP terkini dan lengkap termasuk jenis vaksinasi yang diterima pakai bagi memasuki Malaysia serta arahan semasa kerajaan Malaysia yang sedang berkuatkuasa pada satu-satu masa.

  4. Petugas barisan hadapan dipintu-pintu masuk hendaklah terlatih, mempunyai pengetahuan terkini berkaitan polisi dan SOP serta konsisten didalam menangani peningkatan jumlah pengembara apabila sempadan di buka.

Sekian.


“BERBAKTI KE ARAH KESEJAHTERAAN MASYARAKAT”

PROF. DR. MOHAMED RUSLI BIN ABDULLAH
Presiden
Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia
Pakar Perunding Kanan Epidemiologi (USM)

9 Februari 2022
4.00 petang

 

Similar Posts